Hoppa till huvudinnehåll
Charlotte Carlsson. Foto: Mikael Ström.

Hallå där, Charlotte Carlsson...

…som jobbar som konsulent för filmpedagogik på Film Stockholm. Varför startar Film Stockholm ett Filmpedagogiskt nyhetsbrev? Vem är det till för?
– Vi vill hålla kontakt med alla som gillar film och filmskapande tillsammans med barn och unga, i skolan och på deras fritid. Det blir ett enkelt sätt att få reda på vad som händer på området, få tips om filmvisningar och... Läs mer

Elever på Högalidsskolan tittar på en iPad.

Filmarbete som Skapande Skola på Högalidsskolan

Högalidsskolan har sedan några år tillbaka valt att fokusera på film inom Skapande skola. Det här året är det konst- och performancegruppen Zirkus Lokomotiv som tillsammans med filmpedagogen Helene Berg arbetar med projektet. Vi var med en dag när eleverna fick kliva in i rollen som filmskapare och bland annat jobba med green screen.

Läs mer
Två äldre tittar på arkivfilm

Möten med Arkivfilm

”Titta, Vällingby, jag var med när det invigdes …  ” ”De där receptkorten gillade ungarna, de rörde alltid om i lådan…” Filmklipp från förr väcker minnen, känslor och inte minst många skratt. Det vet Louise Berg och Erik Fernström som brukar visa klipp på äldreboenden och sjukhus.

Läs mer
Elever presenterar film under Skolfilmfestivalen på STOCKmotion

Skolfilmfestivalen – en del av STOCKmotion filmfestival

Skolfilmsfestivalen är till för att inspirera och hylla film skapad i skolan genom att visa barn och ungas filmer på en riktig biograf. Det är också den inledande delen av Film Stockholms filmfestival STOCKmotion, som tar plats på Filmhuset första helgen i oktober. Under Skolfilmsfestivalen får elever från förskoleklass till gymnasiet visa upp sina egna filmer och ta del av... Läs mer

Filmskaparna till Boktips på film

Boktips på film – en väg för unga att upptäcka filmskapandets möjligheter

För ungefär ett år sedan träffades för första gången fyra ungdomar på Kista bibliotek. Genom Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning hade de fått feriejobb och under jullovet skulle de nu arbeta tillsammans och lära sig hur man gör film; från idé till premiärvisning. Resultatet blev Boktips på film. Men vad har att få arbeta med just film egentligen betytt för de inblandade?

Läs mer
Amanda Adolfsson och Tuna Özer under Återklippning

Vad är Återklippning?

Återklippning är Filmbasens filmklubb för feedback där filmskapare kan visa sina ännu inte helt färdigställda projekt och sedan få återkoppling på det, både från den närvarande publiken och från en eller flera speciellt inbjudna, mer rutinerade gäster. 

 

Läs mer

Se de första filmerna från sommarjobben 2015

Nu är sommarjobbsfilmerna klara och vi börjar med att dela med oss av de som spelades in i Kista-Rinkeby-Hässelby och handlar om bland annat Parkour, hur det är att bo i Husby och arbetet på en brandstation. Alla ni sommarjobbare har gjort ett fantastiskt jobb!

Läs mer
AnnaMy Novotny, Oliver Pawlik och Elin Övergaard

Inspireras av förra årets STOCKmotionvinnare

Vi har pratat med tre av förra årets vinnare av STOCKmotion för att ta reda på vad som har hänt sen sist. Möt Anna My Novotny, Oliver Pawlik och Elin Övergaard!

Läs mer
Deltagarna i STHLM Debut

MÖT ÅRETS DELTAGARE I STHLM DEBUT

Många projekt ansökte till årets omgång av STHLM Debut och det fanns en stor bredd av både genrer och ämnen bland ansökningarna. I år har vi valt att ta med fem projekt och här kan du läsa om projekten och deltagarna mer ingående.

Läs mer
Rose-Marie Strand och Gullspiran

Rose-Marie Strand om Gullspiran och sitt engagemang för barnfilm

På Guldbaggegalan 2015 belönades Rose-Marie Strand med årets Gullspira. Hon har arbetat som filmdistributör och barnfilmsinköpare i över 20och på Skolbiofrossan den 26 mars kommer hon att finnas på plats för att prata om sitt engagemang för barnfilm och presentera den exklusiva förhandsvisningen av filmen Det borde finnas regler.

Läs mer

Sidor