Hoppa till huvudinnehåll

Film Stockholm-stödda Scheme Birds vinnare på Tribeca Film Festival

Ur Scheme Birds. Foto: Ellinor Hallin.

Dokumentären Scheme Birds av regissörerna Ellen Fiske och Ellinor Hallin har belönats med priset för bästa långa dokumentär vid Tribeca Film Festival i New York, en av världens mest prestigefyllda filmfestivaler.

Ellen Fiske och Ellinor Hallin tilldelades även priset Albert Maysles New Documentary Director Award på festivalen.

Scheme Birds, som är producerad av Mario Adamson och Ruth Reid, har fått projektstöd av Filmbasen och deltar i utvecklingsprogrammet STHLM Debut som drivs av Film Stockholm/Filmbasen tillsammans med Film Capital Stockholm och Stockholms internationella filmfestival.

– Vi är stolta och glada att med hjälp av våra olika filmstöd kunna bidra till att den här sortens unika berättelser kan komma fram, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm/Filmbasen.

Scheme Birds berättar historien om Gemma, som bor i ett bortglömd del av Skottland. Hon är en så kallad "scheme bird", som aldrig säger nej till ett slagsmål. Hennes farfar Joseph, som är som en pappa för henne, är trött på våldet som har präglat generation efter generation. Men när han bygger om den lokala boxningsklubben för att hålla skönhetstävlingar för duvor börjar saker att förändras i kvarteret.

2019-05-03