Hoppa till huvudinnehåll

Fobibehandling med VR-teknik utsett till Årets innovation inom Region Stockholm

VR-teknik används för fobibehandling på Gustavsbergs vårdcentral. Foto: Joakim Blendulf/Film Stockholm.

VR-teknik för att behanda agorafobi är Årets innovation inom Region Stockholm. Utmärkelsen delades ut på Innovationsfondens dag den 12 april. Hittills har tolv patienter genomgått behandling med positiva resultat i ett samarbetsprojekt mellan Film Stockholm, Gustavsbergs vårdcentral, KTH och KI.

Under fredagen hölls Innovationsfondens dag och då delades priset Årets innovation ut till ett projekt där Virtual Reality-teknik används för att behandla agorafobi. Projektet är ett samarbete mellan Film Stockholm, Gustavsbergs vårdcentral, KTH och KI. Vinnarna röstades fram av publiken på Innovationsfondens dag.

– Det känns fantastiskt att Film Stockholm bidragit till en innovation som kan höja livskvaliteten till så många människor i framtiden, säger Joakim Blendulf, chef för Film Stockholm och initiativtagare till projektet.

I projektet som startade 2016 samarbetar Film Stockholm (Region Stockholms regionala resurscenter för film och rörlig bild), Gustavsbergs vårdcentral, KTH (Skolan för Datavetenskap och kommunikation, CSC) och Karolinska Institutet för att inledningsvis ta fram en metod för behandling av agorafobi (torgskräck) med hjälp av VR-teknik. Med specialanpassade 360-gradersfilmer kan patienten riskfritt träna på att vistas i ångestframkallande miljöer som en del av kognitiv beteendeterapi. Exempel på miljöer kan vara en hiss eller Stockholms tunnelbana.

“Jag har åkt tunnelbana för första gången på 30 år”

En utmaning för vården är att traditionell exponeringsterapi där patienten rör sig i verkliga miljöer är mycket resurs- och tidskrävande. Många upplever också exponering som alltför obehaglig för att genomföra. Här blir VR-baserad exponering en metod som tillgängliggör KBT-terapi för grupper som tidigare inte kunnat ta del av den.

I dagsläget har tolv patienter genomgått behandling inom projektet. Effekt har mätts före, under, direkt efter och sex månader efter avslutad behandling. Resultaten visar stora förbättringar, påtaglig minskning av panik och ångestsymtom, påtaglig ökning av livskvalitet och stämningsläge. “Jag har åkt tunnelbana för första gången på 30 år”, berättar en av patienterna. “Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig över en bro i verkligheten”, säger en annan patient som vittnar om metodens effekt.

Målet framåt är att VR-behandling av agorafobi ska bli en del av den kliniska vardagen på Gustavsbergs vårdcentral och i förlängningen bidra till att minska tröskeln till psykologisk behandling för nya grupper. Ambitionen är också vidare studier och utveckling av VR-filmer för behandling av andra problemområden.

Hör Film Stockholms Joakim Blendulf och patienten Anna berätta i P4 Stockholm om projektet och hur det har varit att genomgå behandlingen (spola fram till 2:06:15):

2019-04-30