Hoppa till huvudinnehåll

Skärpta publikrestriktioner i länet - 46 biografer stänger

Skärmbild från en bokningssida för biobiljetter.

Film Stockholm arbetar löpande med att kartlägga pandemins effekter på länets biografer och andra visningsverksamheter. Efter att de skärpta restriktionerna står det klart att 46 av biograferna i Stockholms län valt att stänga. Endast sex biografer är nu öppna i Stockholms län. Hör gärna av er till oss och informera om läget för er verksamhet.

Den 20 november införde regeringen skärpta restriktioner för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster från tidigare 50 till nu maximalt åtta deltagare. Undantaget för sittande publik kvarstod dock - ett undantag där länsstyrelserna har mandat att fatta regionala beslut utifrån rådande smittläge. I måndags den 23/11 valde samtliga länsstyrelser att följa de nya statliga restriktionerna och begränsade därmed evenemang även för sittande publik till åtta personer. De nya restriktionerna gäller till den 22 december men kan komma att förlängas. 

För biografer innebär det att som mest åtta personer kan släppas in på varje öppen föreställning av film. Som en konsekvens har 46 biografer i Stockholms län valt att stänga. Endast sex biografer är nu öppna i hela Stockholms län, sannolikt en unik situation. Tre av de öppna biograferna tillhör Svenska Bio som signalerat att man kommer att hålla sina biografer öppna tills vidare i den mån det finns ett aktuellt filmutbud att visa. Utöver Svenska Bio håller Kaskad i Blackeberg, Bristol i Sundbyberg och Capitol i Stockholm öppet tills vidare. Några biografer erbjuder också jukebox-visningar. Samtidigt har flera distributörer meddelat att ytterligare planerade premiärer skjuts på framtiden eller går direkt till VOD.

Kulturminister Amanda Lind har samtidigt meddelat att regeringen ser över ytterligare stödåtgärder till kulturen. Filminstitutet planerar också för en ytterligare stödomgång för inkomstbortfall rörande årets sista månader, oktober till december. Riktlinjer kommer att publiceras den 15 december och ansökningsomgången är den 11-18 januari nästa år.

Hör av er till Film Stockholm

Det är tuffa tider för många verksamheter just nu. Film Stockholm arbetar löpande med att kartlägga pandemins effekter på länets biografer och andra visningsverksamheter och har löpande kontakt med Filminstitutet och flera av länets kommuner kring relevanta stödåtgärder. För att vi ska kunna göra ett bra jobb är vi tacksamma om ni hör av er till oss och informerar om läget 

Har verksamheten svårigheter kopplade till pandemin diskuterar vi gärna möjliga stödåtgärder och erbjuder rådgivning. Under oktober skickade vi ut en enkät till samtliga biografägare som det fortfarande går bra att svara på. Men det går också bra att ta direktkontakt med Film Stockholms konsulent för visning och spridning, Ulf Slotte, på ulf.slotte@sll.se eller telefon 08-123 378 92.

Vidare läsning

Länsstyrelsen Stockholm: Publiktak på åtta personer införs i Stockholms län
Regeringskansliet: Max åtta personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
Dagens Nyheter: Länsstyrelserna sänker publiktaket till åtta i hela landet
Dagens Nyheter: Förvirring hos biografer efter Tegnells uttalande
Filminstitutet: Covid-relaterade stöd

2020-11-30