Calendar Girls tävlar på Sundance och inviger Tempo

Publicerad: 2021-12-10

Ur filmen Calendar Girls. Syntolkning: Fem äldre kvinnor i rosa danskläder står uppställda i en dansformation på en parkeringsplats. Foto: Love Martinsen.
Ur filmen Calendar Girls. Syntolkning: Fem äldre kvinnor i rosa danskläder står uppställda i en dansformation på en parkeringsplats. Foto: Love Martinsen.

Den svenska dokumentären Calendar Girls av regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsen i är med i två prestigefyllda sammanhang. Filmen, som är samproducerad av Film Stockholm, tävlar i sektionen World Cinema Documentary Competition på Sundance filmfestival 2022. Nu är det också klart att Calendar Girls blir invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival.

I Calendar Girls följer vi en dansgrupp för kvinnor över 60 år i Florida. De klär ut sig till enhörningar och zombier och framträder på över 100 evenmang per år – fester, kyrkor och äldreboenden. Det är en närgången berättelse om att övervinna hinder och genomgå förändringar i livet efter yrkeslivet.

– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo i ett pressmeddelande. Calendar Girls är en dokumentär som skakar om den förlegade bilden av äldre kvinnor, den glädje som dans och rörelse ger har ingen åldersgräns.

Producenter för Calendar Girls är Maria Loohufvud och Love Martinsen, produktionsbolag är Pink Dolphin. Film Stockholm är samproducenter för filmen.

Calendar Girls får sin världspremiär på Sundance och har svensk premiär på Tempo Dokumentärfestival den 7 mars 2022. Svensk biopremiär blir den 18 mars.

Sundance filmfestival hålls i Park City, Utah, mellan den 20 och 30 januari 2022. Tempo Dokumentärfestival äger rum i Stockholm och digitalt den 7-13 mars 2022.

Grattis, säger vi på Film Stockholm!