Hoppa till huvudinnehåll
Diarienummer
AKTNR 116680-118312

Filmpedagogiskt nyhetsbrev från Film Stockholm

Hej Charlotte Carlsson, som jobbar som konsulent för filmpedagogik på Film Stockholm. Varför startar Film Stockholm ett Filmpedagogiskt nyhetsbrev? Vem är det till för?
– Vi vill hålla kontakt med alla som gillar film och filmskapande tillsammans med barn och unga, i skolan och på deras fritid. Det blir ett enkelt sätt att få reda på vad som händer på området, få tips om filmvisningar och fortbildning och ta del av vad andra gör. Skicka gärna in och berätta om din verksamhet! Anmäl dig till nyhetsbrevet längst ned på denna sida.

Vad är egentligen filmpedagogik och vem kan ha nytta av det?
– Enkelt uttryckt är filmpedagogik att man ser, samtalar och skapar film för att lära sig filmens språk. Vi är alla i ökande takt konsumenter och producenter av film och rörliga bilder och det språket behöver man lära sig att tolka, analysera och förstå för att kunna göra medvetna val och formulera egna berättelser. 

– I skolan pratar man om MIK, Medie- och informationskunnighet, som är ett tema i grundskolans kursplaner och gymnasieskolans ämnesplaner från 2011 (LGR11). Alla lärare har ansvar att förmedla kunskap om film och rörlig bild. Från mellanstadiet ska eleverna kunna fotografera, filma samt redigera i datorprogram och i högstadiet ska eleven kunna skapa kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande.

Du jobbar som konsulent för filmpedagogik. Vad gör du om dagarna?
– Målet med allt jag gör är att barn och unga i Stockholms län ska få möjlighet att lära, skapa och utvecklas med film och rörliga bilder oavsett var de bor och deras kön, klass eller kulturell bakgrund. Mycket i mitt jobb handlar om att sprida idéer och kunskap till de vuxna som träffar barn och unga i skolan och på fritiden. Hur gör en lärare som vill arbeta med film och rörlig bild som pedagogiskt verktyg i skolan? Hur kan en kommun se till att unga ges möjlighet att utveckla sina filmidéer? Hur kan man arbeta med skolbio? Film som feriejobb blir alltmer populärt, hur kan fler unga få arbeta med film på sommarlovet och hur kan filmerna användas efteråt?

 

Ja, jag vill ha Film Stockholms filmpedagogiska nyhetsbrev!

* indicates required



View previous campaigns.