Nyheter

Save the date: Noomaraton Stockholm 2021

2021-07-06

I samarbete med Film Stockholm arrangerar Fanzingo återigen årets roligaste filmtävling: Noomaraton Stockholm – tävlingen där films görs på tid! Noomaraton är en regional filmtävling som genomförs i flera län samtidigt första helgen i september varje år. Under 24 timmar ska varje lag göra en film utifrån ett på förhand givet tema. Två vinnarfilmer går vidare för att representera länet vid riksfinalen i Stockholm den 9 oktober.  Boka in helgen 4-5 september i kalendern - och glöm inte anmäla ditt lag senast 3 september kl. 12!

Sök till Uppsala talangdagar och kortfilmspitch

2021-07-05
Frukostmöte på Talangdagarna 2020. Foto: Uppsala Kortfilmfestival

Film Stockholm samverkar med Uppsala Kortfilmfestival kring Uppsala Talangdagar (28-31 oktober) och Uppsala Kortfilmspitch (29 oktober). Ansökningar tas emot fram till 31 augusti. 

Sök till ett Writers Room för kortfilm

2021-07-05

Nu kan du som jobbar med en kortfilm delta i ett internationellt manuslabb: Screen Talent Europe Writers Room 2021. Du som är baserad i Stockholm och har en kortfilm i utveckling kan söka. Du måste ha ett kortfilmsmanus som är översatt till engelska. Writers Room är en del av Screen Talent Europe och alla workshops sker på engelska. Sök senast 12 augusti. Under helgen den 17-19 september finns det också möjlighet att ta del av Bootcamp Shorts Lab med en rad intressanta seminarier och masterclasses som passar dig som gör kortfilm - även för dig som inte deltar i Writers Room.

Bergmanveckans talanglabb 2021

2021-07-02
Talanglabbets deltagare med Stina Ekblad, vid Sudersandsbion på Fårö.

Bergmanveckans Talanglabb 2021 har till följd av pandemi-restriktionerna endast åtta deltagare: Angelika Abramovitch, Yashar Alishenas, Linus Andersson, Arazo Arif, Nancy Ofori Geywu, Nadja Josephsson, Monica Mazzitelli Moiner och Olga Ruin. Talangerna får en både exklusiv och intensiv vecka på Fårö, full av inspiration, möten, workshops och såklart deltagande i Bergmanveckans program. De har träffat Stina Ekblad, haft videosamtal med Cannes-aktuella Nathalie Álvarez Mesén och Nima Yousefi, haft workshop om den personliga pitchen (i Bergmans privatbostad Hammars) och sett kortfilmer på Sudersandsbion av och med fyra tidigare deltagare i talangveckan, Sebastian Micci, Emma Brunzell, Gilda Naumanen och Amanda Björk.

Stockholm och Gotland inleder regional samverkan på filmområdet

2021-07-02
Tord Danielsson och Oskar Mellander under inspelningen av skräckfilmen

Film Stockholm AB inleder ett samarbete med Film på Gotland och Gotlands filmfond för att stärka förutsättningarna för filmproduktion i de båda regionerna. Samarbetet syftar till fördjupad branschsamverkan kring talangutveckling, sysselsättning och kompetenshöjning för bolag, filmarbetare och kreatörer. Samtidigt ingår bolaget Gotlands filmfond ett avtal med Film Stockholm AB om hantering av fondmedel gällande investeringar i långfilm och dramaserier på Gotland. Förslag till samproduktioner av långfilmer och dramaserier som ska spelas in på Gotland kommer från den 16 augusti 2021 att tas emot via Film Stockholms ansökningsportal.

Inga Kempe mottagare av “Efter Bergman” 2021

2021-07-01
Bild: Inga Kempe tar emot Efter Bergman manusstipedium 2021. Foto: Film på Gotland

Årets mottagare av Efter Bergman, manusstipendiet på Bergmangårdarna på Fårö, är Inga Kempe och hennes projekt Lifsens rot. Filmprojektet är en adaption av Sara Lidmans roman med samma namn och kommer att vara filmskaparens långfilmsdebut. Inga Kempe, ursprungligen från Söråker i Medelpad, är manusförfattare och regissör baserad i Sundsvall och Visby. Efter studier i animation, teater, dans och filmmanus tog hon examen i filmregi vid Prague Film School i Tjeckien 2015. Hon har regisserat ett flertal kortfilmer, bland annat Själakonsom vann Storspoven vid Umeå Europeiska Filmfestival 2020.

Två nya talangprogram startar hösten 2021

2021-06-21

Hösten 2021 startar Film Stockholm två nya talangprogram med stöd av Filminstitutets krisstöd Talent to Watch, som är riktat mot nya röster i Filmsverige: Film Stockholm Debut för utveckling av långfilm och Nya röster STHLM för produktion av kortfilm. Ansökningsperioden är 25 augusti – 25 oktober 2021.

Filmworkshop: Nya röster – Nya filmer

2021-06-18
Bild: Pella Kågerman regisserar

Har du en idé som du vill göra film av? Vill du få inspiration och verktyg för att kunna förverkliga ditt kortfilmsprojekt? Sök till Film Stockholms och Fanzingos workshop Nya röster – Nya filmer. Workshopen leds av Ali Quraishi, filmare, fotograf och workshopledare, och Pella Kågerman, regissör och manusförfattare. Pella vann en Guldbagge för långfilmsdebuten Aniara och är aktuell med kortfilmen Reckless. Tillsammans delar de med sig av framgångar, misstag, tips och inspiration. Workshopen äger rum 25-26 september 2021. Sök senast 23 augusti!

Hedersomnämnande till “Bromance”

2021-06-11
Sara Klara Hellström och Lova Lilliemarck pitchar online på Screen Talent Europe Pitching Forum

På Screen Talent Europe Pitching Forum, som hölls under norska Kortfilmfestivalen, fick Film Stockholms representanter Sara Klara Hellström och Lova Lilliemarck ett hedersomnämnande för sitt projekt ”Bromance”. Vinnare blev Jahfar Muataz och Alexander Nielsen från Copenhagen Film Workshop i Danmark, vars kortfilmsprojekt ”Torn” får 4000 euro i produktionsbidrag. Grattis och bra jobbat alla pitchare!

Sök till manuskursen Archipelago Script Lab 2021

2021-06-02
Bild från Gryts skärgård. Foto: Film i Öst

Fyra dagars manuskurs på Håskö i Gryts skärgård, 12-16 augusti 2021. Workshopen riktar sig till manusförfattare och regissörer. Du arbetar med din egen filmberättelse med återkommande feedback. Årets kursledare är Petra Revenue, författare och regissör. Sök med synopsis, treatment och/eller manus, beroende på var du är i din process. Alla genrer är välkomna: Drama, komedi, skräck, action, barnfilm. Kortfilm, långfilm, tv-serier och även animerat. Sista datum för att söka är den 27 juni.