Hoppa till huvudinnehåll
André Linde, Maria Söderlund och Peter Falk Jensen på Österåkers kommun testar VR-teknik. Foto: Ali Quraishi.

“VR uppmuntrar till rörelse och socialt deltagande” - så kan virtual reality användas inom vården

VR-tekniken håller på att slå igenom på bred front, och nu upptäcker fler och fler hur den nya tekniken kan användas inom vård och omsorg. Film Stockholm har drivit flera VR-projekt och vi berättar gärna om våra erfarenheter. 

Film Stockholm är med och driver flera projekt där 360-gradersfilm och virtual reality-teknik används inom vård och omsorg. I ett av projekten utvecklas metoder för att behandla agorafobi (torgskräck) med hjälp av specialproducerade 360-gradersfilmer från exempelvis Stockholms tunnelbana. I ett annat har äldre i Södertälje fått besöka bland annat Skansen och Fjärilshuset med hjälp av VR-utrustning.

- Vi kommer gärna och berättar om våra VR-projekt och hur t.ex. 360-gradersfilm kan användas i vård- och omsorgssammanhang, säger Anita Hjelm, konsulent för film i vården på Film Stockholm. 

Virtuellt midsommarfirande för äldre

Österåkers kommun är en av de organisationer som dragit nytta av Film Stockholms erfarenheter. I februari 2018 bjöd kommunens näringslivs- och utvecklingsenhet samt kultur- och fritidsförvaltning in Film Stockholm för att hålla en workshop där representanter från kommunala och privata verksamheter inom vård och omsorg i Österåkers kommun fick lära sig mer om vad VR-tekniken kan användas till - och även prova själva. 

Annika Manriques, kvalitetsansvarig för rehabilitering, testar VR-teknik. Foto: Ali Quraishi.- Syftet med dagen för oss i Österåker är att introducera VR för äldre, en grupp som ofta är sist att få ta del av ny teknik. Vår tanke är att äldre istället ska vara de första som provar VR genom kommunens försorg, säger Maria Söderlund, kultursekreterare på Österåkers kommun. 

- Under utbildningsdagen såg vi att filmerna uppmuntrar till rörelse och socialt deltagande, säger Maria Söderlund och berättar att dagen gett nya idéer och kunskap om hur VR kan användas. 

- Vi fick ett förslag om att spela in en VR-film från vårt lokala midsommarfirande för att låta de äldre som inte har möjlighet att gå ut ändå få delta i firandet. Vi hoppas också kunna samverka för att spela in en virtuell konstpromenad utmed Åkers kanal. Vi arbetar nu för att få fram teknisk utrustning och filmer som passar målgruppen, innan vi erbjuder verksamheten till våra äldreboenden och träffpunkter.

Film Stockholm utvecklar metoder

Ett av Film Stockholms uppdrag är att utveckla metoder för hur film och rörlig bild kan användas inom exempelvis kommunala verksamheter. Film Stockholm konsulterar med utgångspunkt från var verksamheten befinner sig i dagsläget. I fallet med Österåkers kommun så hade man redan kommit långt i sitt lokala arbete med film. Då passade det bra att hjälpa kommunen att ta nästa steg i form av att börja producera egna VR-filmer. I andra fall kan det passa bättre att berätta om andra möjligheter med film och rörlig bild.

Är du intresserad av hur film eller VR-teknik kan användas inom vård och omsorg? Kontakta Anita Hjelm, konsulent för film i vården på Film Stockholm: anita.hjelm@sll.se, 08-123 378 83.

Film Stockholm är Stockholms läns regionala resurscenter för film och rörlig bild. Vi drivs av Stockholms läns landstings kulturförvaltning på uppdrag av kulturnämnden, och med stöd från Svenska Filminstitutet.

Film Stockholm tillhör Stockholms läns landstings organisation och är en av länets sex länskulturfunktioner som får ekonomiskt stöd av landstinget. Syftet med länskulturfunktionerna är att främja ett fritt och tillgängligt kulturliv av hög kvalitet i hela Stockholms län – inte minst för barn och unga.